Jump to content
ozyvr4

First start issue Monsoon

Recommended Posts

Hi there guys . I am having a problem with a first start up on a Link Monsoon on a VR4 4G63t. I have wired a new harness and everything that I have tested is functioning correctly. 

I can test the ignition coils via the test feature and get spark with the plugs out of the engine to confirm spark. 

I have also tested the trigger scope and am getting signal on both input channels. 

I also confirmed that I have coil voltage while cranking 

I have gone to do ignition calibration but I have no spark so I am getting no signal to my timing light . 

Can someone have a look at a log to make sure that I have not missed something in the setup?

 

START LOG.llgx

Share this post


Link to post
Share on other sites

Its not happy with the trigger for some reason, you can see RPM bouncing from 220 to zero regularly.  

Can you do a triggerscope and attach it.  Oh, and attach the tune also.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I did add the triggers into the log and noticed that trigger 2 stayed high . I wonder if the wiring of the CAS is off. I went by the best info I could find. Its a early CAS and the plug was cut off.  

Ill do a trigger scope and post soon .

 

 

trigger.llgx

 

kiri.pclx

Share this post


Link to post
Share on other sites

Something is wrong with your trigger, it looks like maybe someone has cut a tooth off trigger 2.  You should see 2 trigger 2 teeth for every 4 trigger 1 teeth.  But your triggerscope only has 1 trig 2 tooth for every 4 trigger 1 teeth.

Your scope:

rn0avpv.png

 

Correct Evo1-6 pattern:

heSduyc.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ill open the CAS to see if someone has modded some how. It did have a old haltech in it when it was dropped to me. 

Thanks alot. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks again for the help. So I removed the CAS cover and found they had covered 1 of the trigger slots. 

Also as for my personal knowledge the trigger wheel in the CAS has 2 pickups. I suspect outer pickups are for individual cylinder triggers and the inner is for crank location? Please expand on this or correct me if I wrong. Im trying to learn as I go. 

Can you see any other reason that my spark was not occurring in my setup?  

Thanks again. 

20200630_204723.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes, the outer ring is the "crank" trigger - effectively 2 teeth per crank rev.  The inner ring is used to detect "phase".  Originally the inner ring has one short "tooth" and one long tooth, this just allows the ecu to detect phase within 1 engine rev rather than two revs if it only had a single slot.  

I suspect the haltech probably didnt support the factory Evo type trigger so by covering up one of the phase slots they have made it into a more basic "1 tooth per TDC" type trigger pattern.

 

8 hours ago, ozyvr4 said:

Can you see any other reason that my spark was not occurring in my setup?  

Does it still not go?  Will need a fresh log if so.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I still have no tried to start again. I will give it a go on the weekend. Ill need to do the timing offset calibration first. 

Im hopefull as everything else test fine. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I got it to start finally. I went over everything. Coils worked fine on test , but when I crank engine only 1 & 4 sparked ( joined together ) . I swapped ignition leads and 2 & 3 sparked. It was very weird , so I changed trigger setup to evo 7 and I got all 4 cylinders to spark. I reset to evo 1-6 and all of a sudden it worked. I refitted spark plugs and cranked engine.

Hooray, it started. I dont understand what went wrong but its now sorted. Time to tune. 

Thanks for your help. The information is priceless. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...