Jump to content
Ramantanis Dimitris

upreving with TPS 0%

Recommended Posts

Hi,

my car is a twincharger. air root is filter>turbo>W2A intercooler 1>throttle body>supercharger>W2A intercooler 2> engine.

My problem is that when I have TPS wide open with low rpm and then close TPS and push clutch at same time, engine continues upreving for some miliseconds. I'm using fuel cut. It seems that it takes some milliseconds till full vacuum so map sensor reads some air in the piping because TB is a bit away from the inlet.

Is there any solution?

 

Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

My thought would be the same as yours - with supercharger, pipework, intercooler all before the throttle, you probably have 10 litres or more of "plenum" volume that the engine has to evacuate when the throttle closes. 

Ideally you would move the throttle blade to a more appropriate location, but thinking outside of the box - you could possibly use cyclic idle to stop the "flare up". 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 3/12/2017 at 11:33 AM, Adamw said:

My thought would be the same as yours - with supercharger, pipework, intercooler all before the throttle, you probably have 10 litres or more of "plenum" volume that the engine has to evacuate when the throttle closes. 

Ideally you would move the throttle blade to a more appropriate location, but thinking outside of the box - you could possibly use cyclic idle to stop the "flare up". 

Sounds a good idea.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...