Jump to content
fiestacosworth

initial running. very lumpy can-lambda keeps cutting out when trying to autotune

Recommended Posts

4 hours ago, Adamw said:

He has removed the second tooth as advised by us.

Yes I know but it was unnecessary, and he has now lost the ability to go back to OE system should he want to sell the car or engine at a later date without buying an ever getting rarer engine part.

 

4 hours ago, Adamw said:

That is irrelevant unless these WRC escorts used a Link G4+ ECU.

All the WRC Cars I am looking after nearly all have Link fitted now, and I have also helped a few other dealers configure theirs.

 

4 hours ago, Adamw said:

You should not be making suggestions like this when you have no idea how our trigger decoding works. You are correct in that the trigger 2 teeth are only observed during certain windows of crankshaft rotation but you dont know where these are and since the user fitted his own trigger wheel you also dont know where his gap is in relation to TDC or the phase teeth. 

I know I am correct and I know what your trigger decoding is doing, it is not clearing the IRQ Flag on trigger 2 until the missing tooth on trigger 1 is seen again. The trigger wheel the user fitted is from Turbosport, I have fitted a Monsoon to a customers car with the exact pulley installed. As long as there was not a manufacturing fault the missing tooth will be in exact relation to the woodruff key on the crank shaft.

 

4 hours ago, Adamw said:

This user had already tried duratec mode with massive errors. 

Where are these massive errors, the massive errors I was told was from running the RS500 Trigger in software with the 36-1 wheel fitted,

His post said above "I spoke to Clint at bhp and he said just set the triggers to ford duratec as that uses a 36-1 trigger and 2 point cam ? Rather than using the rs500 triggers. I tried this and it run better. Not sure what’s best "

His problems are not the pattern but more likely to still be trigger setup in software, static timing, hardware or wiring. Given 20 minutes with the car I would be able to have it running perfectly.

 

4 hours ago, Adamw said:

You may have got lucky on the one you fitted but it is very unlikely to work reliably for every 36-1 YB install.

Work I do is never luck, this is a kit I sell a lot of and it works every time perfectly, fully sequential ignition and fuel, no trigger errors. 

361.jpg.965809b82253d7520aba51b1407ad290.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

My caution would be that using a trigger selection that is not matched correctly might not be an issue now but could be down the track should we change how the decoding is done. For example to allow faster syncing.

I would much rather have the trigger match what we are expecting particularly when chasing triggering issues.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...