Jump to content
v7sti_nz

2 step pops/burbles during gear shifts?

Recommended Posts

Hi team,

I'm sure this must be a popular question here but i need a bit of help please to set up a bit more aggressive 'sounding' anti lag. have seen various examples locally where they have pops/bangs etc.

functionally i have anti lag and launch control set up on a switch as attached, if need to split them for more effectiveness then i can forgo my high/low boost switch and separate the anti lag and launch control to those two switches if that is recommended.

have attached my PCLR file, i have experimented with even switching off overrun fuel cut however don't seem to experience any pops during driving (not even mild ones) though with overrun cut off, i do get some pops while anti lag is active but only while car is stationary  and i'm stomping around with acc pedal.

 

i have straight through turbo back 3" exhaust, id1010x injectors, aftermarket turbo (hybrid based on td05) on my 2001 subaru sti (jdm ej207). ecu is link g4+ wrxlink plugin.

 

would appreciate any suggestions / help on the matter :)


Regards

01sti29-04-18.pclr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obviously overrun fuel cut will need to be off as you need fuel for combustion.  You dont have any ignition cut enabled with the antilag which you might need but otherwise most of the settings look ok.

Are you sure you are actually activating it properly?  Do you realise that your TP activation is set to 40% so it is only going to become active after you have given it a pretty decent boot full? 

Also be aware antilag can be highly dangerous in a road car as there will be little or no vacuum to maintain the brake booster.  

Share this post


Link to post
Share on other sites
29 minutes ago, Adamw said:

Obviously overrun fuel cut will need to be off as you need fuel for combustion.  You dont have any ignition cut enabled with the antilag which you might need but otherwise most of the settings look ok.

Are you sure you are actually activating it properly?  Do you realise that your TP activation is set to 40% so it is only going to become active after you have given it a pretty decent boot full? 

Also be aware antilag can be highly dangerous in a road car as there will be little or no vacuum to maintain the brake booster.   

ah does that apply even if i have that 1 second delay on the overrun fuel cut? or do i need to keep it off entirely?  thanks i will research in to what kind of settings to switch on the ignition cut table then. wouldn't have any examples from other subarus would ya?

 

to be honest i'm not sure if i'm activating it properly :) i do know that anti lag+ launch control seems to work(both enabled via di8), in terms of building boost for me from a stop as in that instance i'd have my throttle at 100%. what would be a typical tp activation % for anti lag? would i put it right down to 1% for example? my main use case for a driving scenario would be to maintain boost through gear shifts and to have boost for launches but not necessarily to always be in boost as not racing.

 

i hear ya with the dangers on road, have noticed that weakened braking, though i do have a one way valve in the brake booster which should help somewhat in thsi respect. i don't really use this switch often, and to be honest perhaps now i'm just looking to seek more of the 'showy' side of things from this in terms of noises / pops / flames (childish, i know ;) )

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 minutes ago, v7sti_nz said:

ah does that apply even if i have that 1 second delay on the overrun fuel cut? or do i need to keep it off entirely?  thanks i will research in to what kind of settings to switch on the ignition cut table then. wouldn't have any examples from other subarus would ya?

The 1 sec delay may be enough but I would turn it off for now until you have it working correctly.  

 

20 minutes ago, v7sti_nz said:

to be honest i'm not sure if i'm activating it properly :) i do know that anti lag+ launch control seems to work(both enabled via di8), in terms of building boost for me from a stop as in that instance i'd have my throttle at 100%. what would be a typical tp activation % for anti lag? would i put it right down to 1% for example? my main use case for a driving scenario would be to maintain boost through gear shifts and to have boost for launches but not necessarily to always be in boost as not racing.

I think you are confusing some of the strategies here.  Launch control is only active when you are stationary (well <20kmh).  Antilag is only active during overrun conditions (high RPM liftoff).  In your current set up AL will only become active above 3500RPM and when you have been above 40% throttle, it will then turn off again once you come back down below 3500RPM.  Cyclic idle will become active whenever DI8 is on and the antilag deactivates and TP is less than 1%.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

thanks so tomorrow after work i'll try experimenting bit more with the overrun fuel cut off for now.

 

41 minutes ago, Adamw said:

The 1 sec delay may be enough but I would turn it off for now until you have it working correctly.  

 

I think you are confusing some of the strategies here.  Launch control is only active when you are stationary (well <20kmh).  Antilag is only active during overrun conditions (high RPM liftoff).  In your current set up AL will only become active above 3500RPM and when you have been above 40% throttle, it will then turn off again once you come back down below 3500RPM.  Cyclic idle will become active whenever DI8 is on and the antilag deactivates and TP is less than 1%.

 

any suggestions about tidying things up then, or examples please? as a starting point i suppose from what youve mentioned so far :

  • switch off fuel overrun cut for now
  • activate anti lag from much lower throttle %? 1% and 2500ish rpm?
  • populate anti lag ignition cut table (though to be honest i'm not completely sure where to start here)

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minutes ago, v7sti_nz said:

activate anti lag from much lower throttle %? 1% and 2500ish rpm?

No I think your existing settings are fine.  You just have to know that it is only going to be active when you need it to be.

 

7 minutes ago, v7sti_nz said:

populate anti lag ignition cut table (though to be honest i'm not completely sure where to start here)

Try it without first.  If it is not giving enough action then you can add some but no need to speed up destroying your turbo, manifold and exhaust valves unless you really need to.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×