Jump to content
TechDave

[UPDATE] PCLink 5.6.6.3564 (on hold)

Recommended Posts

Hey everyone, 

I know you've been hanging out for this one.

PCLink Version 5.6.6 3564 (DLL rev 3544) 15/08/2018

New Features

  • Right Mouse Click on a time plot to add a marker or section.
  • File Directory tab in Options window lets the user specify a folder to always load from/save to
  • Hinged axis titles in Surface View.
  • Locked Surface view (similar to old surface view behaviour)
  • Chinese language added coming soon
  • Spanish language added also coming soon

Changes

  • Some lists have had their default layout changed (alphabetical still works)
  • Minor improvements to the Logging Setup window.
  • Minor improvements to parameter selection.
  • Improved b marker drawing on the time plot.
  • Changed how parameter colours are named (see Parameter Menu and Setting up a Dial Gauges Runtime Values for details).
  • Improved consistency of keyboard shortcut keys across PCLink.
  • Searching CAN Parameters now takes into account transmit/receive filter.

Fixes

  • Fixed few bugs with saving log files and holding F8 key.
  • Fixed bug in Aux Output where Diff Fuel Pressure was not triggering correctly.
  • Fixed bug with compare file and cell colours not changing.
  • Fixed bug where PCLink would crash if the computer (laptop) was put to sleep.
  • Fixed Cal tables 1-3 from wrapping around when output table start is set to a -ve number.
  • FP Speed Table now resizes correctly when double clicked.
  • DI14 now displays wheel speed label properly.
  • Imperial units in table axis setup improved.
  • Surface Graph fixed for Nvidia graphics chipsets.

G4+ Firmware Version 5.6.6.3557 – 15/08/2018

New Features

  • Added trigger modes for LS2 with moved cam sensor, Rover K series with CAM sync, Nissan VQ35HR and Mitsubishi Colt 4g15.
  • Added Astra CAN mode.
  • Added Single-Point Every TDC Injection Mode to activate all injectors on every TDC for throttle body injection kits.
  • Added CAN stream for Link AIM MXS Strada Dash.

Changes

  • Added 3D tables option to Closed Loop Lambda FTrim Limit.
  • Added options to GPOutputs.
  • Added Cruise Control power toggle switch mode.

Fixes

  • Remove unused settings from Kurofune and Monsoon.
  • CLL dual channel mode now controls the second bank.
  • AFR average is now averaged correctly.
  • Add 3D Secondary Injection Deadtime table.
  • Fuel Pump FP table now interpolates correctly.
  • Knock Control High RPM lockout has been increased.
  • Gear Status can now be written from CAN input.
  • Fuel pump mode “80Hz 33/66/100 %DC” now reports duty cycle correctly.
  • Cylinders 9-12 now trigger injectors when configured as Semi-Sequential Injection.
  • Solenoid Idle Speed Control now shows status correctly.
  • Stepper Idle Speed Control now stops at the Minimum Clamp.

 

As always, make sure you save your basemap, do the firmware update, load your basemap, then do a compare to check changes.

https://www.linkecu.com/software-support/pc-link-downloads/

Post any issues you have here, rather than starting new threads, or my favourite, at the bottom of a completely unrelated thread.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, a6_quattro said:

Is the reported issue with CL Idle control for e-throttle fixed? 

Regards

Hans

This issue has not been fixed, I have tested it, exactly the same as before.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Setting up a new Atom with the new software and mostly manually converting a v44 PCL i am finding ign 4 will not turn on , anyone else seeing this ?

 

Update i tried a Atom sample PCL and had no problem changing the ign 1-4 status  but must be a conflict after loading the V44 PCL and then trying to change the things that didnt update or defaulted to base G4+ settings 

Looks like i will just have to start from scratch and cut and paste a lot ;)

Edited by Greg W

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 8/16/2018 at 9:45 AM, Greg W said:

Setting up a new Atom with the new software and mostly manually converting a v44 PCL i am finding ign 4 will not turn on , anyone else seeing this ?

 

Update i tried a Atom sample PCL and had no problem changing the ign 1-4 status  but must be a conflict after loading the V44 PCL and then trying to change the things that didnt update or defaulted to base G4+ settings 

Looks like i will just have to start from scratch and cut and paste a lot ;)

The ignition channels will only be assigned when you load the file into a live ecu.  It’s not clear if that’s what you are doing?  Did the pcl not already have ign 4 enabled?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sample obviously is just that and not usable as a starting point, had better use of an existing G4+ PCL , let me modify stuff like injector type and ign  enabling that the sample wouldnt 

Vipec PCL was loaded into a powered but locked Monsoon, (still waiting on an unlock to be sent ) and it seemed to load ok but later the file showed so much did not load correctly ,

and was also getting a locked ecu message on a new Atom PCL  that would not let me adjust anything even though i was not connected to an ecu
 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, motor said:

Found some new features, and some bugs "closed loop PID E-throttle" ignition timing trim control logic is reversed.

Yes sorry, that function is not ready for release yet.  It was not meant to be visible to users yet but somehow engineering forgot to hide it in the release version.  It is something they have been working on in the background but it hasnt been tested much and is likely to have problems.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Logging to tablet with screen off still is wrong, it freezes all the values at screen off instance but still adds them to the log timeline for the duration the screen is off :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

is that when the screen has gone off or does the tablet go to sleep?  There's quite a few power management settings in Windows that could cause it to stop logging while the screen is off

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 hours ago, JMP said:

is that when the screen has gone off or does the tablet go to sleep?  There's quite a few power management settings in Windows that could cause it to stop logging while the screen is off

Simple screen off, the software is still running, the timeline is still building but the logging data freezes.  Here is a screen shot, the flat lines are when I pressed the power button to shut off the screen.  You can see the timeline continues so the software is logging but the data stream is frozen at the instance of screen off.

screenofflog.PNG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes, I used to get the same thing before I changed the power management settings.  Check the power management settings of your USB controllers

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 hours ago, jetape said:

Simple screen off, the software is still running, the timeline is still building but the logging data freezes.  Here is a screen shot, the flat lines are when I pressed the power button to shut off the screen.  You can see the timeline continues so the software is logging but the data stream is frozen at the instance of screen off.

screenofflog.PNG

How do you make the power button only turn the screen off?  I cant see any settings to do that in my tablet, the only option is "sleep" or "do nothing".  As per JMP's comment, it appears your USB ports are being put to sleep when you press the power button.

On my tablet If I set the power button to "do nothing", and set the screen to turn off after 1 minute, then when the screen turns off logging continues recording correctly in the background and is all there when I wake the screen again.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oh yeah you're right, it's putting it to sleep, it wakes up so fast I thought it was just screen off.  Weird that there's no setting to just turn the screen off without sleep.  I went and turned off "allow usb device to sleep".

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 hours ago, JayGow said:

Just noticed since I updated today (Fury) that Post Start Enrichment is timing out to zero enrichment before Warm Up Enrichment becomes active.

 

Can you send or post a copy of your map?

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 hours ago, Simon said:

Can you send or post a copy of your map?

Sorry Simon. Have done a few logs since and found that it is working ok.

Was by sheer coincidence that in both logs coolant emp was almost the same at start up, so post start timed out with the last logged value 2.x%, and warm up came on with a value of 5.x%.

On very cold start this morning it seemed to switch over fine.

Still having that issue with ecu not logging sometimes though. Seems to happen mostly after I modify the tune (which is when I really need it to log most), but not every time. Sometimes will miss the first run, other times the first 3 runs. Go to download the log and there's no log file to download.

Update didn't fix it.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Has something changed with pc log saving as far as automatic naming?  Before this updated when saving it automatically filled in the log file name with a nice timestamp, now the name is blank and you have to manually type something.  The timestamp names were really handy for quick saving without having to think about it, especially when working on a tablet where you wan to avoid typing.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 8/25/2018 at 11:34 PM, jetape said:

Has something changed with pc log saving as far as automatic naming?  Before this updated when saving it automatically filled in the log file name with a nice timestamp, now the name is blank and you have to manually type something.  The timestamp names were really handy for quick saving without having to think about it, especially when working on a tablet where you wan to avoid typing.

I have the same issue.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 8/26/2018 at 3:34 AM, jetape said:

Has something changed with pc log saving as far as automatic naming?  Before this updated when saving it automatically filled in the log file name with a nice timestamp, now the name is blank and you have to manually type something.  The timestamp names were really handy for quick saving without having to think about it, especially when working on a tablet where you wan to avoid typing.

 

13 hours ago, motor said:

I have the same issue.

 

Thanks for reporting, you are right, I dont think it was intended to remove the automatic file naming so I have passed this on to engineering. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 hours ago, Adamw said:

Thanks for reporting, you are right, I dont think it was intended to remove the automatic file naming so I have passed this on to engineering. 

Any chance of a quick patch or some dev build developers could share, unofficial, that corrects it?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi all

We have found that the 5.6.6 software is not happy connecting to firmware versions prior to 5.6.5. and the tune can be lost if not saved prior in PC link 5.6.5. 

We have decided to remove this update from the website for the time until we can resolve the issue. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×