Jump to content

2GR-FE throttle fault


Recommended Posts

Hope someone can help.

I have an MR2 running the 2GR-FE engine with a G4 Xtreme Red ECU.
After a period of flat battery and then using a smart 50A charger to charge the battery overnight, fired the car up and idle is up at 2000rpm and there is no throttle input.

Link software reports the pedal sensor is functioning ok however there is a "Ecu fault 73 aux 9/10 supply error" and it won't let me calibrate the throttle motor.

This car is relatively new to me and I don't have a wiring diagram to refer to but possibly while on the charger the the voltage may have peaked and it blew the electronic throttle system fuse.

Attached is a log.

Many thanks.

 

 

2gr throttle problem.pcl

Link to post
Share on other sites

The E-throttle system inside the ECU is powered by its own source for safety reasons.  The error you have means the is no power on the +14V Aux9/10 pin (middle of top row on B plug as per pic below).  This pin would generally get its power from its own ECU controlled relay (we call it the E-throttle relay).  In your map we can see this relay is controlled by injector drive 8 and it appears the ecu is sending out the signal to enable this relay.  So it does seem like a blown fuse or something wrong in this circuit.

So start by checking if there is 12V and pin B5, if not trace back to where that goes - likely a relay.

 hk3ZTZi.png

 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...